Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Margin pole tips


Μερικές χρήσιμες συμβουλές :   Αν η περιοχή έχει μικρούς κυπρίνους σε πολύ μικρό βάθος τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ελαστικό νούμερο 14. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι σε πολλές μικρές λίμνες που περιέχουν μικρούς κυπρίνους μπορεί να υπάρχουν και μερικοί μεγάλοι, έτσι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε  τι πρέπει να  κάνουμε  μερικές φορές, είτε να πιάσουμε μεγάλους κυπρίνους και να απολαύσουμε  την μάχη αποδεχόμενοι ότι κάποια στιγμή θα έχουμε σπάσιμο ή να πιάσουμε μικρούς κυπρίνους και να τους βγάζουμε έξω χωρίς πρόβλημα. Ο κυπρίνος τρέφεται  κοντά στην όχθη και η χρήση ενός  καλαμιού Margin σε αυτές τις καταστάσεις είναι όλη η ομορφιά.
Δεν είναι εύκολο να τοποθετήσεις ένα φελλό ανάμεσα στις καλαμιές χρησιμοποιώντας ένα 12μετρο καλάμι αγώνων αφού συχνά καταλήγουν σε μπερδέματα. Η ομορφιά της χρήσης ενός 4μετρου καλαμιού είναι ότι δεν χρειάζεσαι να κάθεσαι ακριβώς πάνω από το νερό. Τα ψάρια έχουν καλή ακοή, δεν μπορούν ν’ ακούσουν την ανθρώπινη φωνή αλλά μπορούν να ανιχνεύσουν τις δονήσεις της. Ωστόσο έχουν άριστη όραση έτσι ώστε κάθε σκιά πάνω στο νερό είναι βέβαιο ότι θα τους ενοχλήσει. ‘Έτσι λοιπόν όταν ψαρεύουμε σε περιθώρια λίμνης πρέπει να καθόμαστε λίγο πιο πίσω από την προβλήτα ή να καθόμαστε  κανονικά αλλά να ψαρεύουμε δεξιά μας ή αριστερά .
Ο κάθε ψαράς είναι διαφορετικός και στήνει το καλάμι του με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί αφήνουν 12 inches από το την κορυφή ως το φελλό ενώ άλλοι μέχρι και 3 πόδια. Αυτό που θα έχετε να θυμάστε όταν ψαρεύετε σε περιθώρια  είναι το πόσο συχνά ψαρεύετε  ανάμεσα σε κλαδιά και θάμνους στα οποία είναι εύκολο να έχετε μπερδέματα. Εάν έχετε αφήσει υπερβολική πετονιά μεταξύ της κορυφής και του φελλού μπορεί εύκολα να σκαλώσει. Αν ψαρεύετε υπό αυτές τις συνθήκες προτιμότερο είναι να αφήνετε 12 inches πετονιάς ανάμεσα κορυφής και φελλού. Θα ήταν καλύτερο να υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες εξέδρες έτσι ώστε να μπορεί να ψαρέψει κάποιος  άνετα σε οποιοδήποτε βάθος νερού.
Σαν δόλωμα ο κυπρίνος τρώει τα πάντα όπως pellets, maggot, καλαμπόκι, σκουλήκια, κρέας κ.α. Για την αρματωσιά θα βάλετε  μια πετονιά 8 lb και για παράμαλλο μια 6 lb. Θα πρέπει να θυμάστε ότι το ψάρεμα αυτό γίνετε σε πολύ ρηχά νερά και όταν αγκιστρώσετε έναν κυπρίνο αυτός θα κινηθεί κατευθείαν στο πιο κοντινό εμπόδιο. Αν χρησιμοποιείτε πολύ ψιλές πετονιές τότε θα κόβονται  σαν να κόβεται ένα βαμβάκι. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται μεγάλους, μακριούς φελλούς αλλά μικρούς τύπου Dibber ( είναι πολύ μικρός και κοντόχοντρος ) όταν ψαρεύετε τόσο κοντά , ανάμεσα στις καλαμιές.