Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΚΕΡΑΙΕΣ ΦΕΛΛΩΝ


 ΜΕΤΑΛΙΚΗ ΚΕΡΑΙΑ
Πρόκειται για τη λεπτότερη κεραία και την πιο ευαίσθητη. Είναι ιδανική για σκληρές συνθήκες αλιείας όπου είναι δύσκολο να πάρομε  τσιμπήματα. Σε γενικές γραμμές μια κεραία από σύρμα θα είναι μεταξύ 0,40 και 0,80 χιλιοστά πάχους συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων. Με συρμάτινες κεραίες χρησιμοποιούνται καλύτερα τα μικρά σε μήκος παράμαλλα και μικρά αγκίστρια. Το πάχος του παράμαλλου είναι από 0,05 έως 0,10 χιλιοστά και το μέγεθος των αγκιστριών από 18 μέχρι και 28 μικροσκοπικό


 
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΕΡΑΙΑ (FIBRE)
 Είναι κατασκευασμένη από fibreglass και με  επίστρωση απο  φθορίζουσα βαφή (κίτρινο, κόκκινο ή πορτοκαλί). Η κεραία έχει διάμετρο μεταξύ 0,5 και 1,5 χιλιοστά ανάλογα με το φελλό. Είναι εξίσου ευαίσθητος όσο το σύρμα με το ίδιο πάχος και είναι πιο εύκολο να το διακρίνουμε. Η ίνα(fibre) είναι το πιο ευπροσάρμοστο υλικό κεραίας που χρησιμοποιείται για την εξισορρόπηση της ορατότητας, της ευαισθησίας και της σταθερότητας.

 
ΣΥΜΠΑΓΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΕΡΑΙΑ (HOLLOW)
Αυτές είναι οι πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενες κεραίες φελλού. Το χρώμα περνάει μέσα από το πλαστικό και το καθιστά πολύ εύκολο στο να το διακρίνει κάποιος. Η πλαστική κεραία κυμαίνεται από 0,6 έως 4,5 χιλιοστά σε διάμετρο καλύπτοντας κάθε είδος σχήματος του φελλού από ευαίσθητο λεπτό , σε μεγάλους φελλούς για μεγάλα δολώματα. Μπορεί εύκολα να της αλλάξουμε χρώμα με τη βοήθεια ενός μαρκαδόρου, αλλά για να επανακτήσουμε το αρχικό χρώμα του πλαστικού είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί κάποια ακετόνη για να αφαιρεθεί το μελάνι.

 
ΚΟΥΦΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΕΡΑΙΑ
Η κούφια πλαστική κεραία χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία φελλών από wagglers μέχρι bolo και  pole για να τους κάνει πιο σταθερούς. Βοηθάει στην εξάλειψη των λανθασμένων   τσιμπημάτων που μπορεί να πάρουμε όταν ψαρεύουμε σε συνθήκες που έχουμε αέρα ή ψαρεύουμε στο βυθό δίνοντας   τα καλύτερα καρφώματα την κατάλληλη στιγμή  όταν το ψάρι έχει πλέον πάρει το δόλωμα. Κατασκευάζεται σε διαμέτρους που κυμαίνονται από 1 έως 6 χιλιοστά. Η κούφια  κεραία είναι πολύ ορατή ακόμα και σε κακές συνθήκες φωτισμού καθώς το φως περνά μέσα από αυτές κάνοντας την  καλύτερη επιλογή για δύσκολες συνθήκες όπου χρειάζεται  να έχουμε  καλύτερη σταθερότητα και να διατηρεί την μέγιστη ορατότητα. Η πιο χοντρή κούφια κεραία είναι ιδανική για μεγάλα δολώματα και δύσκολες συνθήκες όπως η αλιεία σε μεγάλα κύματα και ισχυρούς ανέμους.

 
BABOO ΚΕΡΑΙΑ
Μεγάλη κεραία μπορεί να υποστηρίξει μεγάλα δολώματα, ενώ διατηρεί ένα καλό επίπεδο ευαισθησίας. Έχει  μεταξύ 1,5 και 3 χιλιοστά διάμετρο και χρησιμοποιείται συχνά σε φελλούς για ψάρεμα με σκουλήκι ή για carpodromes(ψάρεμα κυπρίνου). 

ΚΕΡΑΙΑ ΑΠΟ BALSA
Αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για μεγάλα δολώματα και είναι αρκετά παχιά  (από 2 έως 8 χιλιοστά, ανάλογα με τον φελλό). Ιδανικό για δολώματα όπως ζύμη, μεγάλους κύβους  κρέατος ή καλαμπόκι ή μεγάλο διπλό σκουλήκι. Συχνά χρησιμοποιείται από ψαράδες πέστροφας σε ακίνητα νερά καθώς και για ψάρεμα match.


Πηγή: SENSAS