Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Επιλογή κατάλληλου χρώματος τεχνιτά ψαράκια

Ο ουρανός και οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή σας αλλά βασική προϋπόθεση είναι εαν  τα νερά είναι καθαρά ή θολά , εαν έχει ηλιοφάνεια ή συννεφιά , εαν είναι μέρα ή νύχτα , σούρουπο ή αυγή και τέλος πόσο βαθιά θα ψαρεύουμε. Πρέπει επίσης  να ξέρουμε πότε τρώνε τα ψάρια που θέλουμε να ψαρέψουμε .Για παράδειγμα ο λούτσος κυνηγάει το βράδυ ενώ το λαβράκι την ημέρα. Ξέροντας λοιπόν το χρόνο αυτό θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε το κατάλληλο  χρώμα που θα χρησιμοποιήσουμε .
Λένε ότι η πλειονότητα των ψαριών βλέπουν χρώματα την ημέρα και το βράδυ εστιάζουν στην ένταση του φωτός .Στο σκοτάδι δεν υπάρχει δυνατότητα να καθορίσουν το χρώμα.  Οι πολυπλοκότητα της όρασης των ψαριών ποικίλει από είδος σε είδος και ορισμένοι πιστεύουν πως τα ψάρια που ζουν μακριά από την ακτή έχουν αχρωματοψία και έχουν ευαισθησία στο μπλε και το κίτρινο. Τα ψάρια που ζουν κοντά στην ακτή μπορούν να αντιληφθούν πάνω από 2 χρωματικές διαφορές, και μπορούν να εντοπίσουν περισσότερα χρώματα και να διακρίνουν φωτεινά και σκοτεινά αντικείμενα πίσω από κάθε φόντο.
ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
Διαύγεια νερού  : Σε θολό νερό η ορατότητα είναι λιγότερο από 0,5 ανα μέτρο , σε χρωματισμένο νερό λιγότερο από ένα μέτρο και σε καθαρό νερό είναι 1 μέτρο και βαθύτερα. Αν λοιπόν ψαρεύουμε σε θολά ή χρωματισμένα νερά τα ψάρια δεν μπορούν να δουν τόσο καλά πρέπει να επιλέξουμε σκούρα χρώματα και με μεγάλη αντίθεση όπως το μαύρο , το κόκκινο , το μωβ τονίζουν την σιλουέτα του δολώματος μας.  Ηλιόλουστη μέρα με καθαρό νερό τα ψάρια μπορούν να δουν καλύτερα και μακρύτερα γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε θέλγητρο με φωτεινά χρώματα όπως ασημί ,μπλε, διάφανο, χρυσό χρώματα που αντανακλούν στο φως. Προσοχή το ασημί και το χρυσό αντανακλά μόνο στο φως και γι’ αυτό έχουν λιγότερο επιτυχία σε συννεφιασμένο ουρανό.  Καθώς το φως διαπερνάει το νερό το κόκκινο ,το οποίο έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος , απορροφάται πρώτο (15-20 πόδια), ακολουθεί το πορτοκαλί (30-40 πόδια), κίτρινο ( 60-70 πόδια), πράσινο και μπλε μέχρι εκεί που φτάνει το φως, και τέλος το μωβ και βιολετί . Στα 40 πόδια το κίτρινο παραμένει κίτρινο αλλά η ένταση χρώματος δεν είναι τόσο λαμπρή όσο αρχικά .Το κόκκινο θα εμφανιστεί ως ελαφρύ μαύρο και το βιολετί θα παραμείνει ανέπαφο για μεγάλο χρονικό διάστημα . Το άσπρο και το ασημί έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε βαθιά νερά γιατί το νερό έχει μπλε ή πράσινο φόντο . Θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσο βαθιά διεισδύουν τα χρώματα ανάλογα με την διαύγεια του νερού , την ποσότητα του φωτός και τις εποχές .
ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ
Τα ψάρια τη νύχτα δεν μπορούν να δουν τόσο καλά και μακριά .Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάτι που θα τραβήξει την προσοχή τους  όπως ένα φωτεινό ή σκούρο δέλεαρ που τονίζεται περισσότερο  τη σιλουέτα του δολώματος μας. Χρώματα όπως το μαύρο το κόκκινο και το μωβ φωσφορούχα είναι τα πιο κατάλληλα.
Συνοψίζοντας ένας απλός κανόνας είναι σκούρο χρώμα ή  έντονο ( fluoresant ) για τη νύχτα και φυσικά - φωτεινά  χρώματα για την ημέρα .
Πηγή : Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: