Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η χρήση κυλίνδρων (Pole roller)

Η χρήση κυλίνδρων για την μείωση της πιθανότητας σπασίματος του καλαμιού μας κρίνετε απαραίτητη. Το σπάσιμο του άνθρακα είναι ο ήχος που φοβούνται πολλοί ψαράδες του απίκο- τώρα θα μάθετε πώς να ελαττώσετε  τα ακριβά σπασίματα.
Οι κύλινδροι για καλάμι απίκο είναι απαραίτητοι γιατί σας επιτρέπoυν να ψαρεύετε το μακρύ σε μήκος καλάμι σας ομαλά και αποτελεσματικά. Δες το σωστά  και θα ψαρέψειs με άνεση. Δες το λάθος και  θα καταλήξεις με πόνους στην πλάτη ή ακόμα χειρότερα ένα ακριβό καλάμι σπασμένο. Υπάρχουν αρκετά μοντέλα στην αγορά από ανεξάρτητα σχέδια με τρία ή τέσσερα αναπόσπαστα πόδια, το απλό V, ή σε επίπεδο σχήμα κεφαλές κυλίνδρων που πρέπει να βιδωθεί πάνω σε βάση. Τα ανεξάρτητα μοντέλα είναι τα καλύτερα γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τσιμέντο ή σε ξύλινη επιφάνεια όπου μια βάση δεν μπορεί να στηθεί. 

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥΣ ΚΑΛΑΜΙΩΝ


 Αριστερά : Ο ΣΩΣΤΟΣ 


  1.   Ρυθμίστε το καλάμι μέχρι το μήκος που ψαρεύετε 
  2.   Βρείτε το σημείο ισορροπίας του καλαμιού – όπου το τμήμα μπροστά από εσάς είναι τόσο  βαρύτερο όσο το τμήμα που είναι πίσω σας 
  3. Η θέση του κυλίνδρου σε αυτό το σημείο ισορροπίας. Όταν το καλάμι βγαίνει από τον κύλινδρο παραμένει παράλληλα με το έδαφος και έτσι εύκολα θα το στείλουμε μέσα
 Δεξιά : ΛΑΘΟΣ
Αν ο κύλινδρος είναι πολύ κοντά, το πίσω τμήμα του καλαμιού ακουμπάει κάτω, ασκώντας δύναμη στην άκρη προς τα επάνω. Όσο περισσότερο σπρώχνεται το καλάμι προς τα πίσω τόσο περισσότερο τα τμήματα εκείνα προεξέχουν πίσω από τον κύλινδρο λυγίζοντας κάτω από το βάρος τους. Αυτό αυξάνει την πίεση που ασκείται στο σημείο που το κομμάτι είναι στενό που στηρίζεται στον κύλινδρο. Το υπομόχλιο αυτό σημείο είναι συχνες, όταν το ακριβό τμήμα άνθρακα  σπάει ή θρυμματίζεται. 






 ΛΑΘΟΣ
Αν ο κύλινδρος βρίσκεται πολύ πιο πίσω θα παλεύετε να τοποθετήσετε το καλάμι πάνω στο κύλινδρο όπως τα ακραία πίσω τμήματα προς τα κάτω λόγο του βάρος του, πιέζοντας το ακριανό τμήμα προς τα επάνω. Ακόμα και αν καταφέρετε να πάρετε την βάση του καλαμιού από τον κύλινδρο, το καλάμι θα γέρνει προς τα κάτω στο κέντρο, δημιουργώντας ένα άλλο σημείο πίεσης και θραύσης. 



ΣΩΣΤΟ
Όταν ψαρευουμε με το καλαμι ,το ενα  ευθεία προς τα έξω και το άλλο προς το βυθό μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα κύλινδρο. Αν ψαρεύετε με το αριστερό χέρι στην όχθη στη θέση 9 ( θέση δείκτη ρολογιού ), τοποθετήστε τον δεύτερο κύλινδρο στην θέση 3 ( θέση δείκτη ρολογιού ) βλ. την επάνω εικόνα. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη να σαρώσουμε με το καλάμι όλη την διαδρομή μέχρι την θέση 12 ( θέση δείκτη ρολογιού ) να τοποθετηθεί πάνω στο κύριο κύλινδρό μας με ασφάλεια.

Πηγη : Anglingtimes