Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Όριο Θραύσης

Ποια είναι η αλήθεια ;  Παρακάτω αναφέρω το νάιλον σαν γενικό όρο αλλά εκτός από τα Monofilament αναφέρομαι και στα fluoro-coating & fluorocarbon.
Όριο Θραύσης 
Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος όρος περιγραφής και πώλησης του monofilament που χρησιμοποιείται σχεδόν απ’ όλους. Ωστόσο πολύ συχνά το όριο θραύσης του δεν είναι σύμφωνο με αυτά που δηλώνει η εταιρία κατασκευής  και  μερικοί πωλητές καυχώνται πχ ότι η 0,20mm της Χ εταιρίας αντέχει 6 kgr .Πως είναι δυνατόν ; Ο λόγος λοιπόν είναι ότι συχνά η διάμετρος που έχει οριστεί από τις εταιρίες για το νάιλον αυτό είναι πολύ παχύτερο  στην πραγματικότητα  άρα και το όριο θραύσης θα είναι μεγαλύτερο. για παράδειγμα : για μια 0,35 mm θα βρούμε στην Χ εταιρία όριο 12 lb, στην Ψ εταιρία 15 lb και στην Ζ 18 lb. Τι λοιπόν θα αγοράζαμε : Διάμετρο ή  όριο θραύσης ;
Δεν υπάρχει ένας αυστηρός οδηγός αγοράς και  διαφέρει σε κάθε ένα από τα νάιλον  το  κατά πόσο έχει θερμανθεί κατά την διαδικασία της τεντώματος. Μερικές πωλούνται ( μπορεί ακόμα ) σαν προ-τεντωμένες , που σημαίνει την μείωση του υπόλοιπου ποσού τεντώματος που έχει το νάιλον και συγχρόνως μείωση της διαμέτρου. Τι μπορεί να περιμένατε λεπτότερο νάιλον με υψηλή δύναμη και με λιγότερο τέντωμα έτσι ώστε να έχετε γρηγορότερη επαφή με το ψάρι.
Πως θα αποκτήσουμε εμπιστοσύνη για το προϊόν που αγοράζουμε ;  Υπάρχει ένα πρότυπο για να τεστάρουμε το νάιλον και αυτό είναι η EFFTA ( Ευρωπαϊκός εμπορικός όμιλος για σύνεργα  αλιείας  ), αλλά κοστίζει στις εταιρίες να στείλουν τα νάιλον τους για τεστ και ποιος ξέρει; θα μαρκάριζαν όλες τις παραπλήσιες νάιλον με το ίδιο όριο θραύσης σε σχέση με την διάμετρο και θά αφαιρούσε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό στοιχείο στα πλαίσια του εμπορίου. Μερικά από τα αποτελέσματα από τα νάιλον που έχουν τεστάρει :
·         11% των τεστ ήταν επιτυχής ή καλύτερα απ’ ότι είχαν δηλώσει σαν όριο θραύσης
·         5% των τεστ είχαν περισσότερο από το 50% λιγότερο όριο θραύσης από ότι δήλωναν
·         36% των τεστ είχαν μεταξύ 30%-50% λιγότερο όριο θραύσης από ότι δήλωναν
·         26% των τεστ είχαν μεταξύ 20%-30% λιγότερο όριο θραύσης από ότι δήλωναν  
·         22% των τεστ είχαν πάνω από 20% λιγότερο όριο θραύσης από ότι δήλωναν
·         83% των νάιλον που δοκιμάστηκαν είχαν όλα τα δείγματα παρακάτω από το δηλωθέν όριο θραύσης
·         9% των νάιλον που δοκιμάστηκαν  είχαν μερικά από τα δείγματα παρακάτω από το δηλωθέν όριο θραύσης
·         8% των νάιλον που δοκιμάστηκαν είχαν δείγματα όπου πέτυχαν το δηλωθέν τους όριο θραύσης
Πηγή : http://www.eftta.com/

 Στις περισσότερες χώρες αναφέρετε μόνο η αντοχή σε λίμπρες και όχι η διάμετρος .
Η απάντηση λοιπόν είναι να αγοράσεις νάιλον χρησιμοποιώντας και τα δύο κριτήρια δηλαδή διάμετρο και αντοχή. Παρακάτω σας παραθέτω ένα πίνακα που κατά την δική μου γνώμη και μόνο πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος συνδυασμός.

Διάμετρος
Όριο θραύσης
0.15mm
2-3 lb
0.20mm
4-5 lb
0.23mm
5-7 lb
0.25mm
Περίπου 8 lb
0.28mm – 0.29mm
10 lb
0.30mm
12 lb
0.35mm
15 lb
0.38mm
18 lb

        Γιάννης