Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΤΕΧΝΙΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ TOP-WATER

Τα ψαράκια αυτά όσο και να τα τραβάς μένουν στην επιφάνεια ή βυθίζονται λίγα εκατοστά. Δεν έχουν γλώσσα και χωρίζονται σε δυο κατηγορίες : στα popper και walk & dog. Τα popper όταν τα τραβάς στην επιφάνεια κάνουν αρκετό θόρυβο και παφλασμό . Το walk & dog όταν το τραβάς κάνει κίνηση ζιγκ-ζαγκ  πάνω στην επιφάνεια κάνοντας μικρά κύματα μπροστά του. Τα δύο αυτά δολώματα είναι ιδανικά για τα ψάρια που τρώνε ή κυνηγάνε στην επιφάνεια ή σε ρηχά νερά. 
 
ΤΕΧΝΙΚΕΣ

POPPER

Χρησιμοποιούμε ένα βαρύ monofilament για να δώσει περισσότερη άνωση στο popper μας. Το ρίχνουμε μακριά και περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα. Παρατηρούμε τον κυματισμό που δημιουργήθηκε κατά την πτώση του popper στο νερό και μόλις απομακρυνθούν οι κύκλοι περίπου 1,5 με 2 μέτρα αρχίζουμε να τραβάμε. Τραβάμε το δόλωμα με γρήγορα τραντάγματα ( κοφτές κινήσεις με το καλάμι μας προς μια κατεύθυνση-δεξιά ή αριστερά ) μερικά μέτρα προς το μέρος μας. Το πλατσούρισμα είναι αυτό που τραβάει την προσοχή του ψαριού και νομίζει ότι υπάρχει ένα τραυματισμένο ψάρι στην επιφάνεια. Σταματάμε πάλι και περιμένουμε να απομακρυνθούν τα δακτυλίδια του νερού. Επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά. Όπως και σε άλλα δολώματα η επίθεση των αρπακτικών ψαριών γίνετε κατά την παύση ή μόλις ξεκινάει η κίνηση. Πρέπει να είσαστε σε ετοιμότητα για την επίθεση των αρπακτικών. Κάνε το popper να μιμείται ένα φυσικό δόλωμα που το εγκαταλείπει ένα άλλο αρπακτικό ψάρι. Τραβάτε με σταθερή ταχύτητα για να παραμένει στην επιφάνεια και να κάνει παφλασμό, σε περίπτωση που η προηγούμενη τεχνική ( τραβάω-σταματάω) δεν είχε αποτελέσματα. Δοκίμασε άλλα χρώματα γιατί τα ψάρια μπορούν να δουν τις αντιθέσεις μεταξύ ουρανού και νερού.



WALK & DOG

Διαλέγουμε ένα μεγάλου διαμετρήματος monofilament με καλή αντοχή στην θραύση. Αυτό μας βοηθάει στο να επιπλέει το δόλωμα μας. Δέστε ένα μακρύ δόλωμα σε σχήμα τορπίλης για να γλιστράει στο νερό καλύτερα και να κινείτε δεξιά-αριστερά ευκολότερα. Πετάμε και μαζεύουμε με αργή αλλά σταθερή ταχύτητα κρατώντας το καλάμι κοντά στην επιφάνεια του νερού,  εναλλάξ μια αριστερά και μια δεξιά. Πρέπει το δόλωμα να κινείτε side-to-side περισσότερο απ’ ότι προς το μέρος σου.
 
       
     
Πηγή : Γιάννης